Smaki dzieciństwa w wersji roślinnej. Jak je odtworzyć? Podpowiadamy! |
Wpisany przez S.Z. |
środa, 27 lipca 2022 10:41 |
Smaki dzieciństwa w wersji roślinnej. Jak je odtworzyć? Podpowiadamy!Smaki wyniesione z domu pamiętamy przez całe życie. Nic więc dziwnego, że często wracamy do nich w dorosłości i odtwarzamy w formie tradycyjnej lub w swoim własnym stylu. Ulubione potrawy możemy kosztować również w wersji roślinnej. Wystarczy wiedzieć jak odpowiednio je przyrządzić!
Od kilku lat roślinne dania podbijają serca nie tylko wegan czy wegetarian, ale także mięsożerców. Nic dziwnego - ich przyrządzenie jest obecnie łatwiejsze, niż kiedykolwiek wcześniej. Mowa jednak nie tylko o orientalnych, nietypowych posiłkach, ale także o tych z rodzimego podwórka, które pojawiają się na rodzinnych stołach od lat – kotletach mielonych, gołąbkach czy smażonych kiełbaskach. Jak przygotować je w wersji roślinnej? Przyprawy - bogactwo kuchni roślinnejPrzyprawy stanowią bardzo ważny element każdej kuchni, a szczególnie tej roślinnej. To one nadają potrawom zupełnie nieoczekiwany smak oraz głębię. Odtwarzając mięsne potrawy warto sięgnąć po sos sojowy, który zapewnia umami, czyli tzw. piąty, mięsny smak. W daniach, które tradycyjnie są jajeczne sprawdzi się czarna sól, znana również jako kala namak. Dzięki zawartości siarczanów, pachnie i smakuje ona jak jaja. Poza tym jednak wciąż jest to chlorek sodu, dlatego stosując ją do przyprawienia potrawy lepiej zrezygnować ze zwykłej soli kuchennej. Warto zaopatrzyć się także w paprykę wędzoną. Jej dymny aromat świetnie sprawdza się w daniach, gdzie tradycyjnie występuje kiełbasa czy wędzone wędliny. To wspaniały dodatek np. do leczo, gulaszów lub sosów.
Kompozycje, które sprawiają, że cieknie ślinkaTradycyjne dania serwowane w polskich domach zazwyczaj opierały się na mięsie w różnych odsłonach. Nie zapominajmy jednak o dodatkach, z którymi są serwowane - one także w dużej mierze kreują smak i przywołują miłe wspomnienia z dziecięcych lat. Właśnie dlatego pulpeciki najlepiej smakują z sosem pomidorowym lub koperkowym, a smażone na patelni kiełbaski – z cebulką. Niedziela z kolei wielu z nas kojarzy się z zapachem ogórków do mizerii, która idealnie komponuje się z młodymi ziemniaczkami i kotletami. Przygotowując roślinne wersje potraw warto zadbać o odpowiednio skomponowane i dobrane dodatki.
Pomocne w odtworzeniu znanych, domowych smaków, będą przepisy mistrzów roślinnej kuchni, np. znanych blogerów kulinarnych, którzy wypróbowali już wiele kombinacji. Samodzielne opracowanie odpowiednich receptur czasem wydaje się zadaniem trudnym i skomplikowanym, ale dzięki sprawdzonym przepisom gotowanie będzie przyjemne i zdecydowanie łatwiejsze! Korzystaj z doświadczenia innychIdealną opcją dla poszukiwaczy tradycyjnych smaków są roślinne zamienniki. Receptury wielu z nich tworzone są w taki sposób, aby jak najlepiej oddawać mięsny smak i teksturę. Co więcej, pod względem składników odżywczych często są one porównywalne do mięsa.
OneDayMore to polski producent musli, owsianek, przekąsek, a także roślinnych alternatyw mięsa. Firma powstała w 2016 roku w Poznaniu i od tego czasu dynamicznie się rozwija, poszerzając portfolio produktów oraz grono kontrahentów polskich i zagranicznych. Obecnie posiada dwie fabryki oraz dwie linie produktowe typu convenience – szybkich i łatwych w przygotowaniu pozycji. Oferta jest skierowana do ludzi aktywnych zawodowo, zajętych, a jednocześnie chcących jeść zdrowo. Składy bazują na surowcach naturalnego pochodzenia, dzięki czemu pozytywnie wpływają na zdrowie, a tym samym wydłużają życie. Stąd nazwa – OneDayMore – czyli „jeden dzień więcej”. Produkty dostępne są w dużych sieciach handlowych w Polsce oraz na 16 rynkach zagranicznych. Firma posiada sklepy internetowe w Polsce, Niemczech i Francji. /źródło - / |