Potrawy poprawiające humor? Ekspertka radzi, co jeść, aby tryskać energią przez cały dzień! |
Wpisany przez S.Z. |
środa, 07 września 2022 10:02 |
Potrawy poprawiające humor? Ekspertka radzi, co jeść, aby tryskać energią przez cały dzień!Czy chcemy czy nie - przed nami ostatnie dni lata. Wraz z końcem wakacji, dni stają się coraz krótsze, a to nie pozostaje bez wpływu na nasz nastrój i samopoczucie. Jak wspierać organizm w tym czasie? Jak przygotować go na nadchodzącą jesień? Podstawą jest odżywcza, pełnowartościowa dieta, która zapewni mnóstwo energii na cały dzień.
Po ciepłych, słonecznych miesiącach niejedna osoba czuje przygnębienie już na samą myśl o jesieni. Krótkie dni, niskie temperatury i słota nie mają zbyt wielu zwolenników. W tym okresie chętnie sięgamy po gorące kakao z piankami czy kawę typu mokka, które zapewniają nam od środka przyjazne ciepło i umilają chłodne poranki i wieczory. Pobudzają one organizm do wydzielania endorfin, czyli tzw. hormonów szczęścia. Szczęście można znaleźć na talerzu?Endorfiny odpowiadają za odczuwane przez nas pozytywne emocje, wprowadzają w błogostan oraz uśmierzają ból. Można pobudzić organizm do ich wytwarzania – naturalnie aktywują się one m.in. podczas śmiechu czy wysiłku fizycznego, a także po jedzeniu.
Czekolada – porcja endorfin na śniadanieBadania nad wpływem czekolady na organizm człowieka trwają od lat. Choć lepiej nie spożywać jej w nadmiarze ze względu na znaczną zawartość tłuszczu, a co za tym idzie – kalorii, bez wątpienia ma ona pozytywny wpływ na nastrój (1). Stosowana jako uzupełnienie śniadania, np. w granoli czy musli może więc poprawić humor i sprawić, że nawet pochmurny i ponury dzień stanie się trochę lepszy. Najlepsza będzie czekolada gorzka. W badaniu na reprezentatywnej grupie Amerykanów stwierdzono, że wśród osób, które zgłaszały spożywanie gorzkiej czekolady, zaobserwowano znacznie niższe prawdopodobieństwo wystąpienia objawów depresji (2). Jak więc połączyć spożywanie czekolady ze zdrową dietą?
Pikantne przyprawy = zastrzyk endorfin na obiad lub kolacjęKiedy poziom endorfin wytworzonych przy śniadaniu ustabilizuje się, warto ponownie pobudzić nasz mózg do wytworzenia hormonów szczęścia. W takim przypadku możemy postawić na drugi najlepiej przebadany typ produktu, który wpływa na wytwarzanie endorfin, czyli pikantne przyprawy i wykorzystać je podczas lunchu, obiadu lub kolacji.
(1) https://www.worldcocoafoundation.org/wp-content/uploads/files_mf/1388091372Scholey2013HumanNutritionCognitiveFunction.pdf OneDayMore to polski producent musli, owsianek, przekąsek, a także roślinnych alternatyw mięsa. Firma powstała w 2016 roku w Poznaniu i od tego czasu dynamicznie się rozwija, poszerzając portfolio produktów oraz grono kontrahentów polskich i zagranicznych. Obecnie posiada dwie fabryki oraz dwie linie produktowe typu convenience – szybkich i łatwych w przygotowaniu pozycji. Oferta jest skierowana do ludzi aktywnych zawodowo, zajętych, a jednocześnie chcących jeść zdrowo. Składy bazują na surowcach naturalnego pochodzenia, dzięki czemu pozytywnie wpływają na zdrowie, a tym samym wydłużają życie. Stąd nazwa – OneDayMore – czyli „jeden dzień więcej”. Produkty dostępne są w dużych sieciach handlowych w Polsce oraz na 16 rynkach zagranicznych. Firma posiada sklepy internetowe w Polsce, Niemczech i Francji. /źródło - / |