Brak pomysłu na obiad? Zaskocz domowników i przygotuj dania inspirowane Azją!
Burrito z mieloną wieprzowina, krem z kalafiora z pesto ze szczypiorku i Pad Thai
Burrito z mieloną wieprzowina 4 porcje Czas: 30 minut
Składniki: 1 opakowanie Tortilla wraps 25 cm Casa de Mexico 1 puszka Czarnej fasoli Casa de Mexico 2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 3 posiekane ząbki 1 Przyprawa do Burrito Casa de Mexico 2 łyżeczki drobno pokrojonej Papryki Jalapeno zielonej Casa de Mexico 500 g mięsa mielonego wołowego 2 cebule pokrojone w kostkę 100 g ugotowanego ryżu 200 ml passaty pomidorowej 1 puszka kukurydzy
Sposób przygotowania: 1. Cebulę i czosnek usmaż na złoto, dodaj passatę pomidorową, mięso i gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj fasolę, kukurydzę oraz paprykę jalapeno. Dopraw do smaku przyprawą do burrito. 2. Tortillę podgrzej na ciepłej, suchej patelni po 15 sekund z każdej strony. 3. Nałóż farsz oraz ryż na środek tortilli i zwiń. Zapiekaj w piekarniku przez 15 min. w temperaturze 180°C.
Tip: Jeśli chcesz nadać daniu pikanterii i świeżości użyj dodatkowo Ostrego sosu z zielonej papryki Jalapeno Casa de Mexico.
Krem z kalafiora z pesto ze szczypiorku 4 porcje Czas przygotowania: 30 minut Poziom trudności: 1 Poziom ostrości:1
Składniki: 400 ml Mleczka kokosowego 17-19 % House of Asia 2 łyżeczki Pasty Tom-kha House of Asia 500 ml bulionu 1 świeży kalafior 3 średnie ziemniaki ½ pora 3 średnie cebule
Składniki na pesto szczypiorkowe: 5 łyżek oliwy z oliwek 100 g szczypiorku 2 łyżki orzeszków ziemnych 2 łyżki twardego sera typu parmezan 2 łyżki przegotowanej wody Sól, pieprz czarny
Sposób przygotowania: 1. Kalafiora pokrój w różyczki, a cebulę, pora oraz ziemniaki w plastry. Następnie do garnka wlej olej i przez około 5 minut podsmażaj warzywa. Dodaj bulion i gotuj do miękkości. 2. W międzyczasie przygotuj pesto- szczypiorek drobno pokrój i przełóż do naczynia miksującego, dodaj pozostałe składniki i całość zmiksuj, pod koniec dopraw solą i pieprzem. 3. Pod koniec gotowania kremu dodaj pastę Tom-kha oraz mleczko kokosowe i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem. 4. Gotową zupę krem podawaj ze szczypiorkowym pesto.
Pad Thai 2 porcje Czas: 30 minut Poziom trudności: 2 Poziom ostrości: 1
Składniki: 70 g Pasty Pad Thai Kanokwan 1 łyżeczka Pasty z czosnku House of Asia lub 2 ząbki posiekanego czosnku 2 łyżki Sosu rybnego House of Asia 100 g Makaronu ryżowego (5mm) House of Asia 6 obranych i oczyszczonych krewetek (16x20) lub 100 g piersi z kurczaka 1 cebula pokrojona w kostkę 2 jajka 3 łyżki oleju Opcjonalnie: 4 łyżki zielonej dymki pokrojonej w 3 cm słupki 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych Sposób przygotowania: 1. Makaron namocz w zimnej wodzie i odstaw na 30 min. 2. Do rozgrzanego woka wlej olej, podsmaż cebulę z czosnkiem i dodaj krewetki. Smaż minutę i odłóż. 3. Do woka wbij jajka i poczekaj, aż się zetną. Dodaj namoczony wcześniej makaron i wymieszaj z pastą pad thai. Na koniec opcjonalnie posyp danie dymką i orzeszkami.
TIP: Jeśli makaron będzie zbyt twardy, dolej wrzącej wody. Aby wzbogacić danie możesz dodać kiełki fasoli mung, kolendrę i limonkę.
/źródło - / |