Kolorowa Wielkanoc na twoim stole |
Wpisany przez s.z. |
czwartek, 28 marca 2024 13:24 |
Kolorowa Wielkanoc na twoim stolePoczątek wiosny i święta wielkanocne to czas, w którym natura budzi się do życia i zaczyna ukazywać swoje kolorowe oblicze. Po okresie zimy tęsknimy za barwami przyrody, dlatego niecierpliwie ich wyczekujemy. Zanim jednak nastąpią, możemy dodać nieco barw naszemu świątecznemu stołowi i przygotować kolorowe jaja na Wielkanoc!
Takie jaja nie tylko wyglądają atrakcyjnie i wspaniale smakują, ale przygotowywanie ich dostarcza sporo frajdy. Dlatego można je przygotowywać z dziećmi, urozmaicając coroczne barwienie jajek w skorupkach.
Przygotowanie jaj do marynatyJaja delikatnie wkładamy do gotującej się wody na określony czas w zależności od tego, jak chcemy mieć ścięte żółtko. Średnie jaja na miękko gotujemy 6 minut, na półtwardo 7 minut, na twardo 10 minut. Czasy mogą się nieco różnić w zależności od wielości jaja. Następnie wyciągamy i szybko schładzamy w wodzie z lodem. W trakcie gotowania, co jakiś czas, delikatnie obracamy, dzięki czemu żółtko ustawi się bardziej centralnie w jajku. Brązowe Nitamago, czyli jaja po japońskuSkładniki: 6 jaj rozmiar M (Fermy Drobiu Jokiel), 250 ml wody, 250 ml sosu sojowego, kawałek suszonych alg sushi nori, łyżeczka cukru, 50 ml sake lub octu ryżowego/ jabłkowego. Różowe jaja w stylu BarbieSkładniki: 6 jaj rozmiar M (Fermy Drobiu Jokiel), 2 średniej wielkości buraki, kilka goździków, liść laurowy, 1 łyżka miodu, 50 ml octu jabłkowego, 20 ml sosu sojowego, większa szczypta soli, woda. Żółte jaja słoneczneSkładniki: 6 jaj rozmiar M (Fermy Drobiu Jokiel), 2 czubate łyżki kurkumy, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 20 ml octu jabłkowego, łyżeczka cukru, większa szczypta soli, 750 ml wody. Niebieskie jaja morskieSkładniki: 6 jaj z Ferm Drobiu Jokiel, ½ kapusty czerwonej, liść laurowy, 50 ml octu jabłkowego, 20 ml sosu sojowego, łyżeczka cukru, większa szczypta soli, kilka ziaren pieprzu.
Fermy Drobiu Jokiel to rodzinna polska firma od ponad 30 lat zajmująca się profesjonalną produkcją jaj konsumpcyjnych, mająca swoją siedzibę we Wroniawach koło Wolsztyna w woj. wielkopolskim. Jakość jaj z Ferm Drobiu Jokiel jest zagwarantowana przez kompleksową kontrolę na wszystkich etapach produkcji. Cały proces od początku do końca przebiega wewnątrz firmy, począwszy od wyhodowania kur niosek, przez produkcję jaj, do ich pakowania i dystrybucji. Na Fermach Drobiu Jokiel każdego dnia 190 tys. kur znosi ponad 170 tys. jaj. Nioski karmione są pełnowartościowymi ziarnami zbóż i piją wodę z czystego, lokalnego ujęcia. Producent działa zgodnie ze standardami GMP (Good Manufacturing Practice). /źródło - / |
Poprawiony: czwartek, 28 marca 2024 13:39 |