Ekologicznie i zdrowo. Miniogród warzywny na balkonie |
Wpisany przez s.z. |
czwartek, 02 maja 2024 15:04 |
Ekologicznie i zdrowo. Miniogród warzywny na balkonieNawet na niewielkim balkonie, dzięki odpowiedniemu przygotowaniu można z powodzeniem uprawiać wiele gatunków warzyw, takich jak pomidory, sałata czy nawet ziemniaki. Efektywne wykorzystanie przestrzeni na przykład poprzez pionowe ogrodnictwo pozwala maksymalizować efekty upraw. Miniogród na balkonie to doskonały sposób na to, aby cieszyć się świeżymi warzywami i ziołami cały sezon. To także świetne rozwiązanie dla tych, którzy chcieliby zacząć przygodę z ogrodnictwem, a nie mają dostępu do prywatnej działki.
Posiadanie miniogrodu warzywnego na balkonie oferuje wiele korzyści, zarówno praktycznych, jak i zdrowotnych. Przede wszystkim umożliwia dostęp do świeżych produktów, które są na wyciągnięcie ręki. Warzywa i zioła, które można zebrać bezpośrednio przed spożyciem, nie tylko smakują lepiej, ale także zawierają więcej składników odżywczych niż te, które spędziły długie dni w transporcie i magazynach. Planowanie warzywnikaPlanowanie ogródka na balkonie najlepiej zacząć od wyboru odpowiednich roślin, które chcemy na nim uprawiać. Na małych przestrzeniach świetnie sprawdzają się odmiany karłowe i gatunki o niewielkich rozmiarach. Dobrym wyborem mogą być rzodkiewki, szpinak, różne gatunki sałat, ale nie tylko. – Do uprawy na balkonie idealnie nadają się różne odmiany pomidorów karłowych. Owocują obficie – jeden krzew daje wiele malutkich, słodkich owoców, które dojrzewają stopniowo, dzięki temu zapewniają stały dostęp do świeżych warzyw. Na niewielkich przestrzeniach można też uprawiać paprykę karłową ostrą. Zebrane plony nadają się do spożycia na bieżąco lub ususzenia czy zamarynowania, by zachować zapasy na zimę. Kolejnym gatunkiem, który warto wziąć pod uwagę, są ogórki gruntowe. Ważne, by zapewnić im głębokie pojemniki, najlepiej nawet trzydziestocentymetrowe, żyzną ziemię i dostęp do dużej ilości słońca. Ziemniaki sadzeniaki z bulw bez problemu rosną zarówno w pojemnikach, jak i w torbach uprawowych, dzięki czemu można sadzić je nawet na miejskim balkonie – podpowiada Joanna Legutko, doradca ogrodniczy, wiceprezes firmy W.Legutko, producenta nasion i akcesoriów ogrodniczych. Wysiew i wspomaganie uprawAby zapewnić warzywom dobry wzrost, należy zadbać o odpowiednie podłoże. Idealna mieszanka to połączenie ziemi ogrodniczej, kompostu i dodatków poprawiających strukturę, jak perlit lub podłoże kokosowe. Kompost dostarcza niezbędnych składników odżywczych, wspierając zdrowy rozwój roślin, podczas gdy kokos zapobiega zbytniemu zbiciu się gleby i zwiększa jej przepuszczalność, co jest kluczowe dla utrzymania dobrego drenażu i odpowiedniego dostępu powietrza do korzeni. Dodatkowo bardzo dobrze absorbuje i magazynuje wodę, co jest bardzo przydatne, ponieważ podłoże w donicach szybciej się nagrzewa i w konsekwencji wysycha. – Ziemię w pojemnikach warto regularnie wzbogacać o wartości odżywcze. W tym celu można stosować kompost lub naturalne wspomagacze roślin jak diatomit czy mączka bazaltowa. Takie działania są niezbędne, ponieważ w ograniczonej przestrzeni pojemników składniki odżywcze mogą być szybko konsumowane przez rośliny. Regularne sprawdzanie wilgotności ziemi i jej uzupełnianie pozwoli na utrzymanie optymalnych warunków dla wzrostu warzyw na balkonie – tłumaczy Joanna Legutko, doradca ogrodniczy, wiceprezes firmy W.Legutko. Założenie miniogrodu warzywnego na balkonie to nie tylko sposób na zdrowe i smaczne posiłki, ale też okazja do rozpoczęcia bardziej zrównoważonego stylu życia. Ponadto pielęgnacja ogrodu to kreatywne i relaksujące hobby, które pozwala na bliski kontakt z naturą, nawet w miejskim zgiełku. /źródło - / |